NYHETER

2019-04-26 Pris i kategorin Best Nordic Hedge Fund Overall till Shepherd Energy Portfolio

Titeln som "Best Nordic Hedge Fund Overall" går till den bästa hedgefonden i den nordiska marknaden - alla kategorier, alla strategier - och är sannolikt det mest eftertraktade priset på Nordic Hedge Award.

Gladiator Fond som förvaltas av Max Mitteregger utnämndes till Nordens bästa hedgefond 2018. Andra priset gick till Shepherd Energy Portfolio, en derivatbaserad fond med fokus på den nordiska elmarknaden. Endast två fonder i kategorin CTA har funnits med bland vinnarna i kategorin "Bästa nordiska hedgefond totalt" innan Shepherd Energy Portfolios fick sitt pris.


Med en kumulativ avkastning på 34 procent under de föregående tre åren och en vinst på nästan 14 procent år 2018, medan många andra hedgefonder gjorde förluster under 2018, visade teamet bakom Shepherd Energy Portfolio att deras förvaltning "representerar ett okorrelerat alternativ till traditionella tillgångsklasser som också genererar positiv avkastning "enligt ansvarig portföljförvaltare Arne Österlind. Fondens okorrelerade karaktär härrör från ett diskretionärt och systematiskt investeringsstrategi som syftar till att fånga både korta- och långsiktiga trender på den nordiska elmarknaden.


Att ta andra plats i kategorin " Best Nordic Hedge Fund Overall " är verkligen en ära för oss med tanke på den hårda konkurrensen som finns från alla andra skickliga förvaltare" säger Österlind.
Läs mer om Best Nordic Hedge Funds 2018 här: Best Nordic Hedge Funds 2018

2019-04-25 Shepherd Energy Portfolio vinner pris som bästa Managed Futures fond

På Nordic Hedge Award gick priset som Nordens bästa Managed Future fond år 2018 till Shepherd Energy Portfolio, en muli-strategiportfölj som handlar med elderivat på den nordiska kraftmarknaden. Kategorin Managed Future innehåller tre av världens största Managed Futures fonder; IPM Systematic Macro, Lynx och SEB Asset Selection så konkurrensen i kategorin "Bästa nordiska Managed Future" är hård. 

Shepherd Energy Portfolio är en unik fond inom Nordic Hedge Index. Efter att ha lyckats leverera två av de bästa årsavkastningarna under  sin 15-åriga historia de senaste tre åren vann den Stockholmsbaserade fonden priset för Nordens bästa Managed Future på Nordic Hedge Award. Shepherd Energy Portfolio, som leds av förvaltaren Arne Österlind, använder sig av både trendföljande strategier och relativvärdesstrategier på den nordiska marknaden för el-futures.

2019-02-12 2018 bästa året hittills för Shepherd Energy Portfolio

Shepherd Energy Fund var när den startades 2004 en av av världens första elfonder. Idag kallas den för Shepherd Energy Portfolio och förvaltas av Arne Österlind och Andreas Edlund. 2018 levererade förvaltarna det bästa årsresultatet hittills. Hedge Nordic har intervjuat förvaltarteamet för att ta reda på vad som hände på elmarknaden under året, hur de lyckades skapa avkastning i en väderstyrd marknad och hur de ser på framtida möjligheter. Läs hela artikeln här:

One of World"s First Power Funds Achieves Best Year Yet

2017-02-20 Shepherd Energy AB rekryterar Patrik Foberg som ny kraftanalytiker

Shepherd Energy förstärker sitt erfarna analysteam genom att rekrytera Patrik Foberg från Los Energy Trading (fd. Telge Kraft). Patrik har tidigare arbetat som kraftanalytiker på Telge Krafthandel AB och som makroanalytiker på Erik Penser Bankaktiebolag. Patrik kommer att arbeta med att analysera och utveckla prognosmodeller för den nordiska kraftmarknaden, producera Shepherd Energys uppskattade marknadsanalyser samt stödja Shepherds förvaltarteam.

 Vi är väldigt glada över att Patrik valt att ansluta sig till vårt team och ser fram emot att ta del av Patriks kunskap och att vi ska kunna utveckla och förnya våra analyser tillsammans med honom, säger Analyschef Arne Österlind.

2014-09-10 Nya ägare stärker Shepherd Energy AB

Shepherd Energy ABs organisation stärks då en ny ägargrupp bestående av Jukka Virtala (svensk), Finn-Olav Berglie (norsk) och Christian S. Jansen (norsk), genom sina investmentbolag förvärvat majoriteten av aktierna i Shepherd Holding AB/Shepherd Energy AB.

 Jukka Virtala, som har mer än 25 års erfarenhet av elhandel är portföljförvaltare av en ny kraftportfölj som han kommer att förvalta med stöd av Shepherd Energy starka analys- och förvaltarteam. Christian S. Jansen tar över rollen som VD för Shepherd Energy och Lina Petrell fortsätter att ansvara för den dagliga driften i positionen som COO. Finn-Olav Berglie fortsätter som styrelseordförande.

 Lina Petrell säger att det nuvarande teamet är entusiastiska över tillskottet som de nya ägarna kommer att ge organisationen. Hon är övertygad om att kombinationen av Shepherd Energys erfarna analys- och förvaltarteam tillsammans med Jukka Virtala`s långa erfarenhet av elhandel och Finn-Olav Berglie och Christian S. Jansens bakgrund i den internationella hedgefondsbranschen stärker Shepherd Energy position som en ledande aktör inom nordisk krafthandel.